Ninth INFN International School on: "Architectures, tools and methodologies for developing efficient large scale scientific computing applications" ESC17 - Bertinoro (Forlì-Cesena) Italy 22-28 October 2017

Europe/Rome
Bertinoro

Bertinoro

Hands-on material
Pictures
    • 17:30 20:30
      Registration and Welcome
    • 20:30 22:00
      Welcome Dinner 1h 30m
    • 09:00 18:30
      Session 1
      • 09:00
        Welcome and introduction 30m
        Speaker: Mauro Morandin (INFN - Padova)
        Slides
      • 09:30
        Computer Architecture evolution and the performance challenge 1h
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
        Slides
      • 10:30
        Coffee break 30m
      • 11:00
        Computer Architecture evolution and the performance challenge 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 11:45
        Hands-on environment checkout 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 12:30
        Lunch break 1h 30m
      • 14:00
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
        Slides
      • 14:45
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 15:30
        Coffee break 30m
      • 16:00
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 16:45
        Consolidation 30m
      • 17:15
        Students lightning presentations 45m
        Slides
    • 19:30 21:30
      Dinner 2h
    • 08:30 18:30
      Session 2
      • 08:30
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 09:15
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 10:00
        Coffee break 30m
      • 10:30
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 11:15
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 12:00
        Consolidation 1h 30m
      • 13:30
        Lunch break 1h 30m
      • 15:00
        Introduction to parallel computing (basic concepts) 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
        Slides
      • 15:45
        Introduction to parallel computing with OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 16:30
        Coffee break 30m
      • 17:00
        Parallel Performance concepts using OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 17:45
        Students lightning presentations 45m
        Slides
    • 19:30 21:30
      Dinner 2h
    • 08:30 19:30
      Session 3
      • 08:30
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
        Slides
      • 09:15
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 10:00
        Coffee break 30m
      • 10:30
        A "Hands-on" introduction to OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 11:15
        A "Hands-on" introduction to OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 12:00
        Consolidation 1h
      • 13:00
        Lunch break 1h
      • 14:00
        Visit of the Interfaith Museum 1h
      • 15:00
        Working with OpenMP: Performance Optimization 1h 15m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 16:15
        Coffee break 30m
      • 16:45
        Working with OpenMP: Debugging Applications 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 17:30
        Consolidation 1h 30m
    • 19:30 21:30
      Dinner 2h
    • 08:30 19:30
      Session 4
      • 08:30
        Efficient floating-point computation and vectorization 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
        Slides
      • 09:15
        Efficient floating-point computation and vectorization 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 10:00
        Coffee break 30m
      • 10:30
        Efficient floating-point computation and vectorization 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
        1
      • 11:15
        Consolidation 1h
      • 12:15
        GPUs and the Heterogeneous programming problem 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
        Slides
      • 13:00
        Lunch 1h 30m
      • 14:30
        GPU programming with OpenCL: Ideas and the host program 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
        Slides
      • 15:15
        Consolidation 1h
      • 16:15
        Coffee break 30m
      • 16:45
        Consolidation 1h 15m
      • 18:00
        From HPC to Deep Learning, a short journey on modern techniques 1h
        Software design of legacy high-performance computing (HPC) applications is heavily influenced by the frequent changes on the architectures. The classic CPU-based approach with communication libraries is not sufficient to scale beyond the limit of Amdahl law and Dennard scaling. Silicon manufacturers design alternative architectures and programming models to overcome this limitation, leading to systems with hidden complexity. In this seminar are presented a variety of possible scalable configurations and details of usability of each one, with specific attention to NVIDIA software tools. A second part of the talk is dedicated to the intriguing emerging technique of deep learning (DL). Two aspects of DL are shown in detail: 1) it is a new technology which allows to create fast-simulation software, 2) DL changes completely the paradigm of programming, moving the developer to a much higher abstraction layer, away from the hardware details.
        Speaker: Piero Altoè (NVIDIA)
    • 20:00 22:00
      Social dinner 2h
    • 08:30 20:15
      Sessione di venerdi'
      • 08:30
        Programming GPUs with OpenCL: Kernel programs 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 09:15
        Using GPUs with other programming models 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
        Slides
      • 10:00
        Coffee break 30m Bertinoro

        Bertinoro

      • 10:30
        GPGPU epilog 45m
        Slides
      • 11:15
        Cluster Computing with MPI 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
        Slides
      • 12:00
        Consolidation 1h
      • 13:00
        Lunch 1h 30m Bertinoro

        Bertinoro

      • 14:30
        The 10 core constructs every MPI programmer should know 1h 15m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 15:45
        Geometric decomposition and MPI 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 16:30
        Coffee break 30m Bertinoro

        Bertinoro

      • 17:00
        Information 5m
        Speaker: Mauro Morandin (PD)
      • 17:05
        Consolidation 55m
      • 18:00
        Surviving the Red Queen’s Race: A guide for the perplexed programmer 1h
        The Red Queen’s race is an important hypothesis in evolutionary biology raised to explain the impact of competition on the rate of evolution. I submit that it is an excellent analogy for the hardware chaos we are now facing. The question is, what can programmers do to survive as the hardware literally changes underneath them? In this talk we will look at trends in hardware and explore some of the approaches being used by software developers to cope.
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
        Slides
      • 19:30
        Guitar Cocktail 45m Piazza Libertà 8 (Bar La Colonna)

        Piazza Libertà 8

        Bar La Colonna

    • 20:30 22:30
      Dinner 2h Via Roma 29 (Osteria della Serafina)

      Via Roma 29

      Osteria della Serafina

    • 08:30 14:50
      Session 9
      • 08:30
        Students feedback 30m
      • 09:00
        Final examination 2h
      • 11:00
        Coffee break 30m
      • 11:30
        Delivery of certificates of attendance 30m
      • 12:00
        Lunch 1h 15m
      • 13:30
        Shuttle departure (to Forli' railway station) 20m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×