Machine Learning in High Energy Physics

Europe/Rome
Aula Salvini (LNF)

Aula Salvini

LNF

INFN - LNF via E .Fermi 54 - 00044 Frascati - Rome
Marco Battaglieri (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare) , Pasquale Di Nezza (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare)
Description

Machine Learning Training Course for beginners oriented to the High Energy Physics applications

Due to COVID19 restrinctions, the participation will be limited to 18 persons in presence and 10 online

Mandatory:

-To bring your own laptop

-Super Green Pass COVID19, if in presence

Preferable:

-Python3 already installed

 

Material:

https://github.com/cfteach/ml4hep

 

ZOOM CONNECTION

https://cern.zoom.us/j/69104125552?pwd=UmZlQnI0b3hGeHZzcW1CSW9PUmo0dz09

Meeting ID: 691 0412 5552

Passcode: 174644

Registration
Registration
  • Monday, December 20
    • 9:00 AM 9:10 AM
      Introduction to the training course 10m

      Slides day 1

      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 9:10 AM 9:50 AM
      AI/ML/DL: what it is all about 40m
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 9:50 AM 10:30 AM
      Gradient Descent 40m
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 10:30 AM 11:10 AM
      Regression in a nutshell 40m
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 11:10 AM 11:30 AM
      Coffee Break 20m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Hands-on - Exercise 1h 30m
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Decision Trees: short overview + example 1h
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 3:30 PM 4:30 PM
      Clustering: practical approach with few examples 1h
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee Break 30m
    • 5:00 PM 6:30 PM
      Hands-on - Exercise 1h 30m
      Speaker: Cristiano Fanelli
  • Tuesday, December 21
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Deep Neural Networks 1h
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Deep Neural Networks 1h
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Hands-on - Build a simple NN 1h 30m
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Approaches to Multi-Objective Optimization in a nutshell 1h
      Speaker: Cristiano Fanelli
    • 3:30 PM 4:30 PM
      AI-assisted Detector Design 1h
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee Break 30m
    • 5:00 PM 6:30 PM
      Hands-on - MOO Exercise 1h 30m
      Speaker: Cristiano Fanelli