XI Seminar on Software for Nuclear, Subnuclear and Applied Physics

Europe/Rome
Porto Conte Alghero

Porto Conte Alghero

Località Porto Conte
Description
The Seminar offers lectures to PHD students, Postdoctoral scholars and young researchers working at Universities or Research Institutes. The Seminar is organized in didactical units on software developed and used in fundamental and applied physics, theoretical and experimental. The lectures also include a series of lessons on the Geant4 Monte Carlo simulation toolkit.  A specific Geant4 course is, in fact, organized and it will include teorethical as well as practical sessions. See the General Information page, for the prerequisite to attend the Geant4 lessons and practical sections.



Instruction for practical exercises are at this page:
http://geant4.lngs.infn.it/AlgheroSeminar2014/introduction/index.html
For downloading the code: 
http://geant4.lngs.infn.it/AlgheroSeminar2014/code/taskX.tar

Contacts for Geant4 support:
francesco.romano@lns.infn.it, pablo.cirrone@lns.infn.it, giuliana.milluzzo@lns.infn.it



G4Material
Hotel Booking Form
Photo
Poster
Slides
Participants
  • Alessandra Calanna
  • Alessandra Retico
  • Andrea Chincarini
  • Anna Mastroberardino
  • Annamaria Muoio
  • Antonio Anastasi
  • Antonio Cassese
  • Carmen Altana
  • Claudio Caputo
  • Cristina Bedda
  • Dario Lattuada
  • Filomena Loffredo
  • Francesco Granato
  • Germano Russo
  • Gianfranco Paternò
  • Giuliana Giuseppina Milluzzo
  • Hector Garcia Morales
  • Hermann Fuchs
  • ILARIA AIMO
  • LAURA BANDIERA
  • Lucia Quattrocchi
  • Luciano Pandola
  • Massimiliano Marchisone
  • Miriam Lafiandra
  • MYTHRA VARUN NEMALLAPUDI
  • Nunzio Randazzo
  • Pablo Cirrone
  • Palma Rita Altieri
  • Paolo Cardarelli
  • Paolo Colombetti
  • Piernicola Oliva
  • Riccardo Munini
  • Riccardo Paramatti
  • Rogerio Iope
  • Rosa Coniglione
  • Sebastianella Norella
  • Simone Gennai
  • Stefan Gundacker
  • Stefano Chiappini
  • Susanna Bertelli
  • Tommaso Boccali
  • Ulli Köster
  • Valentina Scuderi
  • Valeria Sipala
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Welcome address 2h
    • 9:00 AM 10:30 AM
      An heuristic approach to signal and noises on medical data 1h 30m
      Speaker: Andrea Chincarini (GE)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Synchronicity and detailed balance in Monte Carlo simulations: do they conflict with each other? 1h 30m
      Speaker: Dr Federico Pazzona
      Slides
    • 12:30 PM 4:00 PM
      Lunch + Break 3h 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Geant4 simulation code: Monte Carlo basis and introduction to Geant4 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)
      Slides
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Break 30m
    • 6:00 PM 7:30 PM
      Geant4 simulation code: Geant4 installation and practical session 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)
      Slides
    • 9:00 AM 10:30 AM
      ROOT course: introduction 1h 30m
      Speaker: Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Tutorial on the 'Plankit' INFN Treatment Planning System 1h 30m
      Speaker: Germano Russo (INFN Torino)
      Poster
    • 12:30 PM 4:00 PM
      Lunch + break 3h 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Geant4 simulation code: definition of the geometry and materials 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)
      Slides
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Break 30m
    • 6:00 PM 7:30 PM
      Geant4 simulation code: theory and practical session 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)
    • 9:00 AM 10:30 AM
      ROOT Course: theory and practical session 1h 30m
      Speaker: Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      ROOT Course: theory and practical session 1h 30m
      Speaker: Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
    • 12:30 PM 3:30 PM
      Lunch + break 3h
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Geant4 simulation code: generation of primary events, particles, processes 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
      Slides
    • 5:00 PM 11:30 PM
      Social Event

      Trip to Alghero and social dinner

    • 9:00 AM 10:30 AM
      ROOT Course: theory and practical session 1h 30m
      Speaker: Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      ROOT Course: theory and practical session 1h 30m
      Speaker: Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
    • 12:30 PM 4:00 PM
      Lunch + break 3h 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Geant4 simulation code: interaction with the kernel 1h 30m
      Speaker: Dr Luciano Pandola (LNGS and LNS)
      Slides
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Break 30m
    • 6:00 PM 7:30 PM
      Geant4 simulation code: theory and practical session 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)
      Slides
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Monte Carlo simulations and data analysis technics for high energy neutrino detectors 1h 30m
      Speaker: Rosa Coniglione (LNS)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee breack 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Computing models for high-energy experiments 1h 30m
      Speaker: Tommaso Boccali (PI)
      Slides
    • 12:30 PM 4:00 PM
      Lunch + break 3h 30m
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Geant4 simulation code: theory and practical session 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)
      Slides
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Break 30m
    • 6:00 PM 7:30 PM
      Geant4 simulation code: theory and practical session 1h 30m
      Speakers: Giuliana Giuseppina Milluzzo (LNS) , Giuseppe Cirrone (LNS)