INFN School of Statistics 2013

Europe/Rome
Lloyd's Baia Hotel, Vietri sul Mare (SA)

Lloyd's Baia Hotel, Vietri sul Mare (SA)

Description
The INFN School Of Statistics intends to provide an overview of statistical methods and tools used in particle, astro-particle and nuclear physics.
This School is targeted towards physicists interested in data analysis ranging from PhD students to senior physicists willing to extend their knowledge and skills in the field of statistical methods. The School takes place in Vietri sul Mare (Salerno, Italy) from 3rd to 7th of June 2013.
Lectures are subdivided into five sections: the first section will be an introduction to probability theory, including fundamental definitions of frequentist and Bayesian approaches to probability. The second section is devoted to statistical methods, including parameter estimates, maximum likelihood and chi-squared methods. The third section will provide an overview of statistical methods adopted to define confidence intervals and upper limits. The fourth section will cover multivariate techniques, including artificial neural networks and boosted decision trees. Finally, the fifth section will present the state-of-the-art software tools used for statistical evaluations.
Two afternoon sessions devoted to practical implementations and exercises are foreseen.
Registration deadline is April 1st.
University 'Federico II', NaplesINFN Sezione di NapoliThis school is co-funded by INFN, INFN - Sezione di Napoli and by the Department of Physics of University "Federico II", Naples.
Computer instructions
Hotel booking form
Poster
Programme
Participants
  • Adrien Caudron
  • Alberto Orso Maria Iorio
  • Alberto Zucchetta
  • Alessandra Fanfani
  • Alessandra Pastore
  • Alessandro Bertolin
  • Alice De Biasi
  • Andrea Ferretto Parodi
  • Andrea Giannetti
  • Andrey Sheshukov
  • Antonia Di Crescenzo
  • Antonio Policicchio
  • Arnaud Gay
  • Attilio Picazio
  • Bachir Bouhadef
  • Barbara Sciascia
  • Brunetto Ziosi
  • Caterina Vernieri
  • Cecile Caillol
  • Cecilia Pizzolotto
  • Chiara Debenedetti
  • Chiara Zampolli
  • Claudia Lazzaro
  • Cristina Ferro
  • Daniela Salvatore
  • Davide Chiesa
  • Eduardo Medinaceli
  • Emanuele Leonardi
  • Ezio Torassa
  • Fabio Pupilli
  • Fernanda Petracca
  • Fiorangela La Forgia
  • Francesco Nozzoli
  • Francesco Tenchini
  • Francisca Garay Walls
  • Gabriella Gaudio
  • Gerardo Claps
  • Giacomo Cucciati
  • Giacomo Ortona
  • Giovanna Pivato
  • Giovanni De Lellis
  • Giulia Despali
  • Glen Cowan
  • Guglielmo De Nardo
  • Harrison Prosper
  • Jacopo Pinzino
  • Jochen Ott
  • Konstantin Kanishchev
  • Laura Bandiera
  • Laurent Thomas
  • Leonardo Benucci
  • Livio Bianchi
  • Lorenzo Moneta
  • Luc Demortier
  • Luca Borsato
  • Luca Lista
  • Luca Pernie
  • Lucia Consiglio
  • Ludvine Ceard
  • Maddalena Antonello
  • Manuel Mussini
  • Manuel Proissl
  • Marco Drago
  • Marco Parmiggiani
  • Marco Schioppa
  • Marco Tinivella
  • Mario Kadastik
  • Mario Merola
  • Massimo Bongi
  • Matteo Duranti
  • Mia Tosi
  • Natalia Di Marco
  • Oleksandr Starodubtsev
  • Pietro Govoni
  • Roberta Cardinale
  • Rosamaria Venditti
  • Sara Della Monaca
  • Sergio Bottai
  • Sergio Bruno Ricciarini
  • Silvia Martellotti
  • Silvio Donato
  • Simona Maria Stellacci
  • Simone Federico Brazzale
  • Stefano Cavazzani
  • Stefano Ettori
  • Stefano Marcellini
  • Stefano Zucchelli
  • Suvayu Ali
  • Tatiana Shchedrina
  • Thomas Reis
  • Timoteo Colnaghi
  • Tommaso Dorigo
  • Valentina Gori
  • Valentina Luciana Grieco
  • Valeri Tioukov
  • Valerio Formato
  • Yasser Corrales Morales
    • 12:00 13:00
      Registration 1h
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:30 16:00
      Probability theory, 1 1h 30m
      Speaker: Luc Demortier (Rockfeller University, New York)
      Slides
    • 16:00 16:30
      Coffe break 30m
    • 16:30 18:00
      Probability theory, 2 1h 30m
      Speaker: Luc Demortier (Rockfeller University, New York)
      Slides
    • 20:00 21:00
      Dinner 1h
    • 09:00 10:30
      Statistical methods, 1 1h 30m
      Speaker: Glen Cowan (Royal Holloway, London)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Statistical methods, 2 1h 30m
      Speaker: Glen Cowan (Royal Holloway, London)
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h
    • 16:00 17:30
      Exercise session: probability theory + statistical methods 1h 30m
      Speakers: Glen Cowan (Royal Holloway, London), Luc Demortier (Rockfeller University, New York)
    • 17:30 17:45
      Break 15m
    • 17:45 19:15
      Exercise session: probability theory + statistical methods 1h 30m
      Speakers: Glen Cowan (Royal Holloway, London), Luc Demortier (Rockfeller University, New York)
      Exercise code
    • 20:00 21:00
      Dinner 1h
    • 09:00 10:30
      Confidence intervals and upper limits, 1 1h 30m
      Speaker: Jochen Ott (KIT)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Confidence intervals and upper limits, 2 1h 30m
      Speaker: Jochen Ott (KIT)
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 20:00
      Excursion 6h

      to be defined

    • 20:00 21:00
      Dinner 1h
    • 09:00 10:30
      Multivariate discriminators, 1 1h 30m
      Speaker: Harrison Prosper (Florida State University)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Multivariate discriminators, 2 1h 30m
      Speaker: Harrison Prosper (Florida State University)
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h
    • 16:00 17:30
      Exercise session: confidence intervals, and upper limits + multivariate discriminators 1h 30m
      Speakers: Harrison Prosper (Florida State University), Jochen Ott (KIT)
      Exercises
      Slides
      Theta framework
    • 17:30 17:45
      Break 15m
    • 17:45 19:15
      Exercise session: confidence intervals, and upper limits + multivariate discriminators 1h 30m
      Speakers: Harrison Prosper (Florida State University), Jochen Ott (KIT)
      Exercises
    • 20:00 21:00
      Dinner 1h
    • 09:00 10:30
      Statistical software tools, 1 1h 30m
      Speaker: Lorenzo Moneta (CERN)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Statistical software tools, 2 1h 30m
      Speaker: Moneta Lorenzo (CERN)
      Exercises
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 15:00
      Departure 1h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×