MMSchool Asiago 2020

Europe/Rome
Asiago Astronomical Observatory

Asiago Astronomical Observatory

viale Osservatorio, Asiago (Vicenza) Italy
Alessandro De Angelis (PD)
Description

This is the first Padova Excellence School of Physics of the Universe, organized by the Department of Physics and Astronomy (DFA) of the University of Padova. 

This first edition focuses on Multi-Messenger Astrophysics. The past four years were marked by huge advancements in this field, with countless invaluable results such as the detection of first gravitational waves, also in correspondence with photons, as well as the simultaneous observation of photons with a 300 TeV neutrino from an active galaxy. The foundation of high energy astroparticle physics are shaken and new theoretical buildings are raised. This calls for additional focused experimental efforts, with careful planning of multi-wavelenght and multi-experiments coordinated observation, especially when pointing telescopes with limited field of view are involved.

This school teaches the cosmology and particle physics background needed to seriouslyapproach multi-messenger astrophysics. It includes key lectures, plus a series of topical lectures and seminars. Exercises will be organized throughout the school on all topics. Hands-on will be organized on a selection of codes. The school will be closed with a final exam for self-evaluation.

This international excellence school will be held in the beautiful curtains of the Asiago plateau, where the DFA astronomical observatory is located. The observatory is currently hosting two 1m-class telescopes hosting several instruments.

The school will be assigned Formative Credits (CFU) for the Universities.

    • 13:30 15:30
      Transfer from Padova to Asiago Observatory 2h
    • 15:30 16:30
      Welcome and Introduction
      Conveners: Alessandro De Angelis (PD), Carlo Broggini (PD), Flavio Seno (dipartimento di fisica e astronomia "g. galilei" - Universitá di Padova), Roberto Ragazzoni (INAF - Astronomical Observatory of Padova), Sabino Matarrese (PD)
    • 16:30 18:00
      Acceleration processes and cosmic rays 1h 30m
      Speaker: Pasquale Blasi (INAF/Osservatorio Astrofisico di Arcetri)
    • 18:15 20:00
      Reception 1h 45m
    • 21:00 00:00
      Astronomical Observations ( La Mura, Siviero) 3h
    • 09:00 10:30
      Acceleration processes and cosmic rays 1h 30m
      Speaker: Pasquale Blasi (INAF/Osservatorio Astrofisico di Arcetri)
    • 11:00 12:30
      Gamma-ray instruments 1h 30m
      Speaker: Razmick Mirzoyan (Max-Planck-Institute for Physics)
    • 14:00 15:30
      Gamma-ray instruments 1h 30m
      Speaker: Razmick Mirzoyan (Max-Planck-Institute for Physics)
    • 16:00 17:30
      EHE charged cosmic rays 1h 30m
      Speaker: Mário Pimenta (LIP/IST)
    • 09:00 10:30
      Accretion and jets 1h 30m
      Speaker: Gabriele Ghisellini (INAF - Osservatorio Astronomico di Brera)
    • 11:00 12:30
      Accretion and jets 1h 30m
      Speaker: Gabriele Ghisellini (INAF - Osservatorio Astronomico di Brera)
    • 14:00 15:30
      Interplay of multimessenger astronomy with fundamental physics 1h 30m
      Speaker: Kopp Joachim (JGU)
    • 16:00 17:30
      Interplay of multimessenger astronomy with fundamental physics 1h 30m
      Speaker: Kopp Joachim (JGU)
    • 09:00 10:30
      Third-generation ground-based GW Observatory Network, and the future with LISA 1h 30m
      Speaker: Michele Punturo (PG)
    • 11:00 12:30
      Third-generation ground-based GW Observatory Network, and the future with LISA 1h 30m
      Speaker: Michele Punturo (PG)
    • 14:00 15:30
      Large-Scale Structure formation and neutrinos in cosmology 1h 30m
      Speaker: Matteo Viel
    • 16:00 17:30
      Large-Scale Structure formation and neutrinos in cosmology 1h 30m
      Speaker: Matteo Viel
    • 18:00 19:30
      Public lecture? 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Gravitational Wave astronomy 1h 30m
      Speaker: Barausse
    • 11:05 12:35
      Gravitational Wave astronomy 1h 30m
      Speaker: Enrico Barausse (Observatoire de Paris, France)
    • 14:00 15:30
      Multimessenger aspects of reionization epoch 1h 30m
      Speaker: Andrei Mesinger (Scuola Normale Superiore Pisa)
    • 16:00 17:30
      Multimessenger aspects of reionization epoch 1h 30m
      Speaker: Andrei Mesinger (Scuola Normale Superiore Pisa)
    • 13:00 14:30
      Coevolution of SMBHs and their host galaxies 1h 30m
      Speaker: Raffaella Schneider (INAF/Osservatorio Astrofisico di Arcetri)
    • 14:45 16:15
      Coevolution of SMBHs and their host galaxies 1h 30m
      Speaker: Raffaella Schneider (INAF/Osservatorio Astrofisico di Arcetri)
    • 16:45 18:15
      Hadrons, neutrino astrophysics and its relation with gamma rays 1h 30m
      Speaker: Francis Halzen (WIPAC, UW-Madison)
    • 09:00 10:30
      Hadrons, neutrino astrophysics and its relation with gamma rays 1h 30m
      Speaker: Francis Halzen (University of Wisconsin Madison)
    • 11:00 12:30
      Hadrons, neutrino astrophysics and its relation with gamma rays 1h 30m
      Speaker: Francis Halzen (University of Wisconsin Madison)
    • 14:00 15:30
      The global network of neutrino telescopes 1h 30m
      Speaker: Elisa Bernardini (Padova)
    • 16:00 17:30
      Multimessenger astrophysics and gravitational waves 1h 30m
      Speaker: Marica Branchesi (GSGC)
    • 09:00 10:30
      Multimessenger astrophysics and gravitational waves 1h 30m
      Speaker: Marica Branchesi (GSGC)
    • 11:00 12:30
      Sources of gravitational waves: numerical approaches 1h 30m
      Speaker: Michela Mapelli (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare)
    • 14:00 15:30
      Gamma ray emitters and multimessenger signatures of particle acceleration 1h 30m
      Speaker: Fabrizio Tavecchio (INAF-)AB)
    • 16:00 17:30
      Gamma ray emitters and multimessenger signatures of particle acceleration 1h 30m
      Speaker: Fabrizio Tavecchio (INAF-)AB)
    • 09:00 10:30
      Fitting the spectral energy distribution of blazars (hands-on session) 1h 30m
      Speaker: Andrea Tramacere (Astronomy Department of the University of Geneva,)
    • 10:45 12:15
      Fitting the spectral energy distribution of blazars (hands-on session) 1h 30m
      Speaker: Andrea Tramacere (Astronomy Department of the University of Geneva,)
    • 12:30 13:30
      Final Exam / Transfer to Padova and Venezia Airport
    • 13:45 15:45
      Organised Transfer from Asiago to Padova and Aeroporto Venezia 2h