XVI Seminar on Software for Nuclear, Subnuclear and Applied Physics

Europe/Rome
Hotel Porto Conte

Hotel Porto Conte

Via Porto Conte, 79, 07041 Maristella SS, Italy
Description
This event is organized by INFN, University of Sassari and by the Centro Siciliano di Fisica Nucleare e Struttura della Materia. The Seminar offers lectures to Ph.D. students, medical physicists and young researchers working at Universities or Research Institutes.
 
The Seminar is organized in didactic units on software developed and used in fundamental and applied physics.

The lectures also include a full official basic course on the Geant4 Monte Carlo simulation toolkitLectures will cover all aspects of the toolkit from basic installation through advanced topics and will be interspersed with examples that build a progressively more complex application, extensible to real space and medical use.
On the last day of the School, students will have the opportunity to test their learning achievements through a written exam. The successful outcome of the test will be reported on a written certificate for those interested, to be requested on arrival, at the registration desk. A simple attendance certificate will also be available on request.

This year the school will host a cycle of seminars on machine learning fundamentals and application in physics and a course on Python programming language.

 
Registration is opened, a maximum number of 45 participants will be admitted.
The deadline for the participation is April 30
th and the fee is 250 € before April 10th 2019 (early registration) and 350 after April 10th 2019 (late registration).
 

FEE PAYMENT DETAILS:
- IBAN: IT 98 S 02008 16926 000300037897
- BIC Swift code: UNCRITM1H12.
- Beneficiary address: Agenzia di CATANIA VIA TORINO
- Beneficiary name: UNICREDIT S.p.A.
REASON FOR PAYMENT: "Surname Name - Participation fee for the XVI INFN Alghero Seminar" (specifying your surname and name).
Please send an e-mail to pablo.cirrone@lns.infn.it and softwareschool.infnlns@gmail.com with the transfer details including the name and the institution of the participant, once the payment has been completed.

Cancellation policy
Deadline to fee refund request: May 1st, 2019
Cancellation requests received before May 1st, 2019 will be refunded at 50%.
No refund will be given for later cancellations.
Cancellation requests MUST be submitted by email to
softwareschool.infnlns@gmail.com
All other forms of request will not be taken into account.


 

A limited number of grants are available. They cover fee and accommodation expenses only. No support for travel expenses is available. Deadline for application is Febraury 25th.

Ph.D. students and young researchers can apply submitting a curriculum vitae, an abstract on their research activity and register to the indico page. Applications by partecipants not registered to the indico page will be discarged. Grant winners will present their research activity in a dedicated session.


 

Participants are recommended to bring their own laptop. A virtual machine with Linux-CentOS and a ready-to-use Geant4 installation will be provided in the next weeks, together with the installation instructions. The virtual machine can be run by using VirtualBox, a free software available for MacOS, Windows and some flavours of Linux: it can be downloaded from https://www.virtualbox.org.
 Students having problems with VirtualBox and/or with the virtual machine will be able to connect, via ssh, to a pre-configured local machine.

 
Staying at Hotel Porto Conte is mandatory for all the participants. 
Visit the Facebook page of the school to get news and updates.

 


 
Hotel Registration Form
Registration
Registration
Participants
  • Alexander Bismark
  • Alexei Sytov
  • Alice Newport
  • Allison Radich
  • Aqsa Shaikh
  • Ariel Matalon
  • Boglarka Erdos
  • Daria Selivanova
  • Elif Sahin
  • Eswari MURUGANANDAM
  • Fabiana Da Pieve
  • fan zhu
  • Hannah Brown
  • Harris Bidaman
  • Hassane Hamdaoui
  • Icaro Vagueiro Malta Moreira
  • Jaroslav Nespor
  • Lenka Mikulickova
  • Levi Davies
  • Maria Sergeeva
  • Martin Hjellström
  • mukhtar ameer
  • Nicholai Mauritzson
  • Nikola Markovic
  • safa elj
  • Sanchit Sharma
  • Sarah Kalantan
  • Shikha Mishra
  • Tariq Hailat
  • Tom Russ
  • Vasily Sorokin
  • Vivek Sharma
  • Waraporn Chanthade
  • Xiangang WANG
    • 19:30 20:30
      Dinner
    • 20:30 21:00
      Welcome address
    • 09:00 09:30
      School Introduction
    • 09:30 10:30
      Introduction to Machine Learning 1h
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:00
      Introduction to Machine Learning 1h
    • 12:00 13:00
      Geant4 School: Geant4 Introduction
      Convener: Dr Luciano Pandola (LNS)
    • 13:00 16:30
      Lunch + Break 3h 30m
    • 16:30 17:30
      Geant4 School: Installation and practical session
      Convener: Dr Pietro Pisciotta (LNS)
    • 17:30 18:00
      Geant4 School: Hands-on
    • 18:00 18:30
      Geant4 School: Practical session (task 0)
    • 18:30 19:30
      Geant4 School: Hands-on
    • 19:30 21:30
      Dinner
    • 09:00 10:00
      Introduction to Machine Learning 1h
    • 10:00 11:00
      Introduction to Machine Learning 1h
    • 11:00 11:30
      Coffee Break 30m
    • 11:30 12:15
      Geant4 School: Materials and Geometry 45m
      Speaker: Pietro Pisciotta (LNS)
    • 12:15 13:00
      Geant4 School: Practical session on geometry and materials (Task1)
    • 13:00 16:00
      Lunch + break 3h
    • 16:00 17:00
      Introduction to Python 1h
    • 17:00 17:45
      Machine Learning Application 45m
    • 17:45 18:30
      Geant4 School: Generation of primary events and particles and practical session
      Convener: Dr Luciano Pandola (LNS)
    • 18:30 19:30
      Geant4 School: practical session on primary events (Task2)
    • 19:30 21:30
      Dinner
    • 09:00 10:00
      Machine Learning Application 1h
    • 10:00 11:00
      Machine Learning Application 1h
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:00
      Introduction to Python 1h 30m
    • 13:00 15:15
      Lunch + break 2h 15m
    • 15:15 16:00
      Introduction to Python 45m
    • 16:00 17:00
      Geant4 School: physics, models and cuts
      Convener: Dr Giada Petringa (LNS)
    • 17:00 17:30
      Geant4 School: practical session on physics models and cuts (Task3)
    • 17:30 23:30
      Social Event: Trip to Alghero and Social Dinner

      Trip to Alghero and social dinner

    • 09:00 10:00
      Machine Learning Application to DAMPE Experiment 1h
      Speaker: Mr Simone Garrappa
    • 10:00 11:00
      Machine Learning Application 1h
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 13:00
      Introduction to Python 1h 30m
    • 13:00 16:00
      Lunch + break 3h
    • 16:00 16:30
      Interaction with kernel - part 1
      Convener: Dr Giada Petringa (LNS)
    • 16:30 17:00
      Pratical Session on Kernel part1
    • 17:00 18:00
      Interaction with Kernel - part 2
      Convener: Giuseppe Cirrone (LNS)
    • 18:00 19:30
      Pratical Session on Interaction with Kernel - part2
    • 19:30 21:00
      Dinner
    • 09:00 10:00
      Machine Learning Application 1h
    • 10:00 11:00
      Introduction to Python 1h
    • 11:00 11:30
      Coffee breack 30m
    • 11:30 13:00
      Introduction to Python 1h 30m
    • 13:00 15:30
      Lunch + break 2h 30m
    • 15:30 16:30
      Geant4 Examples
      Convener: Giuseppe Cirrone (LNS)
    • 16:30 17:30
      Geant4 Pratical Session: Task5
    • 17:30 19:30
      Final examination and certification issue
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×