Eighth INFN International School on: "Architectures, tools and methodologies for developing efficient large scale scientific computing applications" ESC16 - Bertinoro (Forlì-Cesena) Italy 23-29 October 2016

Europe/Rome
Bertinoro

Bertinoro

Hands-on information
    • 5:00 PM 8:30 PM
      Registration and Welcome
    • 8:30 PM 10:00 PM
      Welcome Dinner 1h 30m
    • 9:00 AM 6:30 PM
      Session 1
      • 9:00 AM
        Welcome and introduction 30m
        Speaker: Mauro Morandin (INFN - Padova)
      • 9:30 AM
        Computer Architecture evolution and the performance challenge 1h
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Computer Architecture evolution and the performance challenge 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 11:45 AM
        Hands-on environment checkout 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 12:30 PM
        Lunch break 1h 30m
      • 2:00 PM
        Welcome by the Director of the INFN Padova site 10m
        Speaker: Mauro Mezzetto (PD)
      • 2:10 PM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 2:55 PM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 3:40 PM
        Coffee break 30m
      • 4:10 PM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 4:55 PM
        Consolidation 30m
      • 5:25 PM
        Students lightning presentations 45m
    • 8:30 PM 8:30 PM
      Dinner
    • 8:30 AM 6:30 PM
      Session 2
      • 8:30 AM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 9:15 AM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Dr Francesco Giacomini (CNAF)
      • 10:00 AM
        Coffee break 30m
      • 10:30 AM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 11:15 AM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 12:00 PM
        Consolidation 1h 30m
      • 1:30 PM
        Lunch break 1h 30m
      • 3:00 PM
        Introduction to parallel computing (basic concepts) 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 3:45 PM
        Introduction to parallel computing with OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 4:30 PM
        Coffee break 30m
      • 5:00 PM
        Parallel Performance concepts using OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 5:45 PM
        Students lightning presentations 45m
    • 8:30 PM 8:30 PM
      Dinner
    • 8:30 AM 7:30 PM
      Session 3
      • 8:30 AM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 9:15 AM
        Efficient C++ programming and memory management 45m
        Speaker: Francesco Giacomini (CNAF)
      • 10:00 AM
        Coffee break 30m
      • 10:30 AM
        A "Hands-on" introduction to OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 11:15 AM
        A "Hands-on" introduction to OpenMP 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 12:00 PM
        Consolidation 1h
      • 1:00 PM
        Lunch break 1h 30m
      • 2:30 PM
        Working with OpenMP: Performance Optimization 1h 15m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 3:45 PM
        Working with OpenMP: Debugging Applications 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 4:30 PM
        Coffee break 30m
      • 5:00 PM
        Consolidation 1h 30m
      • 6:30 PM
        Evening Lecture "Go: a different tack at building concurrent programs that grow with grace" 1h
        In this talk, we'll introduce the basic concepts of Go, focusing on its concurrency primitives and its interface model. We'll see how these concepts, together with a great tooling and quick edit-compile-run cycle allow for a great development environment. Finally, we'll touch on how these assets apply to science software: from control frameworks to soft real-time data acquisition systems.
        Speaker: Dr Sebastien Binet (LPC/IN2P3)
    • 7:30 PM 7:30 PM
      Dinner
    • 8:30 AM 7:20 PM
      Session 4
      • 8:30 AM
        Efficient floating-point computation and vectorization 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 9:15 AM
        Efficient floating-point computation and vectorization 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 10:00 AM
        Coffee break 30m
      • 10:30 AM
        Efficient floating-point computation and vectorization 45m
        Speaker: Vincenzo Innocente (CERN)
      • 11:15 AM
        Consolidation 1h
      • 12:15 PM
        GPUs and the Heterogeneous programming problem 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 1:00 PM
        Lunch 1h 30m
      • 2:30 PM
        Visit of the Interfaith Museum 1h
      • 3:30 PM
        GPU programming with OpenCL: Ideas and the host program 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 4:15 PM
        Consolidation 1h
      • 5:15 PM
        Coffee break 30m
      • 5:45 PM
        Consolidation 1h 15m
    • 8:00 PM 10:00 PM
      Social dinner 2h
    • 8:30 AM 7:30 PM
      Sessione di venerdi'
      • 8:30 AM
        Programming GPUs with OpenCL: Kernel programs 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 9:15 AM
        Programming GPUs with OpenCL: Performance issues 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 10:00 AM
        Coffee break 30m
      • 10:30 AM
        Lecture 45m
      • 11:15 AM
        Cluster Computing with MPI 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 12:00 PM
        Consolidation 1h
      • 1:00 PM
        Lunch 1h 30m
      • 2:30 PM
        The 10 core constructs every MPI programmer should know 1h 15m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 3:45 PM
        Geometric decomposition and MPI 45m
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
      • 4:30 PM
        Coffee break 30m
      • 5:00 PM
        Information 5m
        Speaker: Mauro Morandin (PD)
      • 5:05 PM
        Consolidation 1h 25m
      • 6:30 PM
        Evening lecture: The future of Big Data: Polystore, specialized storage engines, and embedded analytics. 1h
        Theory is nice when trying to understand Big Data systems, but nothing beats experience with real data. Working with the MIMIC II data set (data from an intensive care unit) we've concluded that: 1. Data must match the storage engine if you care about performance 2. Data in flat files is almost equivalent to deleting it. Or, turning these conclusions into slogans, "one size does not fit all" and "we need to bring the power of a database to all data". In this talk we describe our ongoing work to create a system that responds to these slogans. We call this the BigDAWG Polystore system. A Polystore system contains multiple storage engines integrated behind a common API but exposing features of individual storage engines as needed. We are also working on a new storage engine tuned to the needs of sparse array data called TileDB. TileDB has entered production usage at the Broad Genomics institute. Our continuing work with TileDB is to extend it to dense arrays (thereby competing with HDF5). Finally, we believe that key analytics functions need to be integrated into the storage engines. We'll describe our early efforts to create GraphBLAS routines and other machine learning primitives integrated into our Polystore system.
        Speaker: Dr Tim Mattson (Intel)
    • 7:30 PM 9:30 PM
      Dinner 2h
    • 8:30 AM 2:50 PM
      Session 9
      • 8:30 AM
        Students feedback 30m
      • 9:00 AM
        Final examination 2h
      • 11:00 AM
        Coffee break 30m
      • 11:30 AM
        Delivery of certificates of attendance 30m
      • 12:00 PM
        Lunch 1h 15m
      • 1:30 PM
        Shuttle departure (to Forli' railway station) 20m