ISAPP 2023: Neutrino physics, astrophysics and cosmology

Europe/Rome
Fermi hall (Villa Monastero, Varenna)

Fermi hall

Villa Monastero, Varenna

Viale Giovanni Polvani, 4, 23829 Varenna LC
Gianpaolo Bellini, Marco Bersanelli, Gioacchino Ranucci
Description

The International School in AstroParticle Physics 2023 aims to advance the young researchers knowledge about the current status of research in the field of Neutrino Physics and Astrophysics.

It will be held in the beautiful small village of Varenna, located in front of the Como Lake and surrounded by the Alps scenario.
 
The School has an interdisciplinary approach. The lectures and discussions are addressed to PhD students and post-docs working in a variety of research areas, including particle and astroparticle physics, high energy and stellar astrophysics, cosmology.
 
 
 
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Registration 3h 30m
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 4:30 PM
      (Pre-School) A - Basics on particle physics 2h

      Basics on particle physics. Structure of the Standard Model of particle physics

      Speaker: Antonio Masiero
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 7:00 PM
      (Pre-School) C - Basics of stellar physics 2h

      Basics of stellar physics. Overview on stellar structure and evolution. Main sequence, massive stars, supernovae, neutron stars

      Speaker: Sandro Bressan
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 11:00 AM
      (Pre-School) A - Basics on particle physics 2h

      Basics on particle physics. Structure of the Standard Model of particle physics

      Speaker: Antonio Masiero
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m

      Coffee break

    • 11:30 AM 12:30 PM
      (Pre-School) B - Basics on cosmology 1h

      Basics on Cosmology. Standard LCDM model for the particle students. Expansion and acceleration, dark matter and dark energy, the CMB

      Speaker: Paolo Natoli
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      (Pre-School) B - Basics on cosmology 1h

      Basics on Cosmology. Standard LCDM model for the particle students. Expansion and acceleration, dark matter and dark energy, the CMB

      Speaker: Paolo Natoli
    • 3:30 PM 4:30 PM
      (Pre-School) A - Basics on particle physics 1h

      Basics on particle physics. Structure of the Standard Model of particle physics

      Speaker: Antonio Masiero
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      (Pre-School) C - Basics of stellar physics 1h

      Overview on stellar structure and evolution. Main sequence, massive stars, supernovae, neutron stars

      Speaker: Sandro Bressan
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Discussion 1h
    • 7:00 PM 7:30 PM
      Possible extension of the discussion 30m
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      (Pre-School) C - Basics of stellar physics 1h

      Overview on stellar structure and evolution. Main sequence, massive stars, supernovae, neutron stars

      Speaker: Sandro Bressan
    • 10:00 AM 11:00 AM
      (Pre-School) B - Basics on cosmology 1h

      Standard LCDM model for the particle students. Expansion and acceleration, dark matter and dark energy, the CMB

      Speaker: Paolo Natoli
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      (Pre-School) B - Basics on cosmology 1h

      Standard LCDM model for the particle students. Expansion and acceleration, dark matter and dark energy, the CMB

      Speaker: Paolo Natoli
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 4:30 PM
      P1) Neutrino and its properties 2h

      Neutrino and its properties: flavours, cross section, mass, quantum numbers, Dirac and Majorana neutrinos, upper limit for magnetic moment, search for sterile neutrinos

      Speaker: Marco Pallavicini
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 7:00 PM
      P3) Neutrino oscillations 2h

      Neutrino oscillation (solar and reactor neutrinos, neutrino beams, short and long baseline experiments-) CP violation in the lepton sector and mass ordering determination

      Speaker: Eligio Lisi
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 11:00 AM
      P1) Neutrino and its properties 2h

      Neutrino and its properties: flavours, cross section, mass, quantum numbers, Dirac and Majorana neutrinos, upper limit for magnetic moment, search for sterile neutrinos

      Speaker: Marco Pallavicini
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      P3) Neutrino oscillations 1h

      Neutrino oscillation (solar and reactor neutrinos, neutrino beams, short and long baseline experiments-) CP violation in the lepton sector and mass ordering determination

      Speaker: Eligio Lisi
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      P1) Neutrino and its properties 1h

      Neutrino and its properties: flavours, cross section, mass, quantum numbers, Dirac and Majorana neutrinos, upper limit for magnetic moment, search for sterile neutrinos

      Speaker: Marco Pallavicini
    • 3:30 PM 4:30 PM
      P3) Neutrino oscillations 1h

      Neutrino oscillation (solar and reactor neutrinos, neutrino beams, short and long baseline experiments-) CP violation in the lepton sector and mass ordering determination

      Speaker: Eligio Lisi
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      A1) Solar, stellar and Supernova neutrinos. 1h

      Solar, stellar and Supernova neutrinos. The key role of neutrino for Sun and stars physics.

      Speaker: Aldo Ianni
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Discussion 1h
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:30 PM 10:30 PM
      Concert 1h
    • 9:00 AM 11:00 AM
      P5) Neutrino nucleus interactions and cross section 2h

      Neutrino nucleus interactions and cross section

      Speaker: Kate Scholberg
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      A1) Solar, stellar and Supernova neutrinos. 1h

      Solar, stellar and Supernova neutrinos. The key role of neutrino for Sun and stars physics.

      Speaker: Aldo Ianni
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      A1) Solar, stellar and Supernova neutrinos. 1h

      Solar, stellar and Supernova neutrinos. The key role of neutrino for Sun and stars physics.

      Speaker: Aldo Ianni
    • 3:30 PM 4:30 PM
      A2) Neutrinos from the violent universe 1h

      Neutrinos from the violent universe. Supernovae, Collapsing binaries, multi-messenger astrophysics; diffuse SN neutrino background

      Speaker: Hans-Thomas Janka
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      A1) Solar, stellar and Supernova neutrinos. 1h

      Solar, stellar and Supernova neutrinos. The key role of neutrino for Sun and stars physics.

      Speaker: Aldo Ianni
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Discussion 1h
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Free time 3h 30m
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 4:30 PM
      A2) Neutrinos from the violent universe 2h

      Neutrinos from the violent universe. Supernovae, Collapsing binaries, multi-messenger astrophysics; diffuse SN neutrino background

      Speaker: Hans-Thomas Janka
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 7:00 PM
      C1) The role of the neutrinos in the LCDM 2h

      The role of the neutrinos in the LCDM. Overview and state of the art, tensions, open questions

      Speaker: Matteo Viel
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 11:00 AM
      C1) The role of the neutrinos in the LCDM 2h

      The role of the neutrinos in the LCDM. Overview and state of the art, tensions, open questions

      Speaker: Matteo Viel
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      A2) Neutrinos from the violent universe 1h

      Neutrinos from the violent universe. Supernovae, Collapsing binaries, multi-messenger astrophysics; diffuse SN neutrino background

      Speaker: Hans-Thomas Janka
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 4:30 PM
      A3) High energy cosmic neutrinos 2h

      High energy cosmic neutrinos. IceCube and future measurements

      Speaker: Elisa Resconi
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      C2) Large Scale Structures and Neutrinos 1h

      Large Scale Structures and Neutrinos. Neutrino mass estimate from LSS, Lyman-alpha forest

      Speaker: Enzo Branchini
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Discussion 1h
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 11:00 AM
      P4) Neutrino mass determination 2h

      Neutrino mass determination

      Speaker: Aleksei Lokhov
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      C2) Large Scale Structures and Neutrinos 1h

      Large Scale Structures and Neutrinos. Neutrino mass estimate from LSS, Lyman-alpha forest

      Speaker: Enzo Branchini
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      C2) Large Scale Structures and Neutrinos 1h

      Large Scale Structures and Neutrinos. Neutrino mass estimate from LSS, Lyman-alpha forest

      Speaker: Enzo Branchini
    • 3:30 PM 4:30 PM
      P2) Neutrinoless double beta decay 1h

      Neutrinoless double beta decay

      Speaker: Ezio Previtali
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      P2) Neutrinoless double beta decay 1h

      Neutrinoless double beta decay

      Speaker: Ezio Previtali
    • 6:00 PM 7:00 PM
      C3) Cosmic Microwave Background and neutrinos 1h

      Cosmic Microwave Background and neutrinos. Cosmological parameters from CMB, limits on neutrino mass and mass hierarchy, degeneracies.

      Speaker: Douglas Scott
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      C2) Large Scale Structures and Neutrinos 1h

      Large Scale Structures and Neutrinos. Neutrino mass estimate from LSS, Lyman-alpha forest

      Speaker: Enzo Branchini
    • 10:00 AM 11:00 AM
      C4) Neutrinos and the very early Universe 1h

      Neutrinos and the very early Universe: from inflation to the primordial Cosmic Neutrino Background

      Speaker: Nicola Bartolo
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      A3) High energy cosmic neutrinos 1h

      High energy cosmic neutrinos. IceCube and future measurements

      Speaker: Elisa Resconi
    • 12:30 PM 2:30 PM
      Lunch 2h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      A3) High energy cosmic neutrinos 1h

      High energy cosmic neutrinos. IceCube and future measurements

      Speaker: Elisa Resconi
    • 3:30 PM 4:30 PM
      C3) Cosmic Microwave Background and neutrinos 1h

      Cosmic Microwave Background and neutrinos. Cosmological parameters from CMB, limits on neutrino mass and mass hierarchy, degeneracies

      Speaker: Douglas Scott
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      C3) Cosmic Microwave Background and neutrinos 1h

      Cosmic Microwave Background and neutrinos. Cosmological parameters from CMB, limits on neutrino mass and mass hierarchy, degeneracies

      Speaker: Douglas Scott
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Discussion 1h
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      C3) Cosmic Microwave Background and neutrinos 1h

      Cosmic Microwave Background and neutrinos. Cosmological parameters from CMB, limits on neutrino mass and mass hierarchy, degeneracies

      Speaker: Douglas Scott
    • 10:00 AM 11:00 AM
      C4) Neutrinos and the very early Universe 1h

      Neutrinos and the very early Universe: from inflation to the primordial Cosmic Neutrino Background

      Speaker: Nicola Bartolo
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      C4) Neutrinos and the very early Universe 1h

      Neutrinos and the very early Universe: from inflation to the primordial Cosmic Neutrino Background

      Speaker: Nicola Bartolo