# 4th Superconducting Magnet Test Facilities Workshop & 2nd Workshop on Instrumentation and Diagnostics for Superconducting Magnets



### Report of Contributions

Contribution ID: 1 Type: **not specified** 

### Welcome to the 4th SMTS Workshop

Monday, 24 April 2023 09:30 (20 minutes)

**Presenter:** BAJKO, M.

Contribution ID: 2 Type: not specified

# Applied Superconductivity in Italy. Challenges and plans for test infrastructures

Monday, 24 April 2023 09:50 (30 minutes)

20 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Dr STATERA, M.

Contribution ID: 3 Type: not specified

# HFM program. Challenges and Plans for test infrastructures

Monday, 24 April 2023 10:50 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Prof. SIEMKO, A.

Contribution ID: 4 Type: **not specified** 

# US MD Program- Challenges and plans for test Infrastructures

Monday, 24 April 2023 11:30 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Prof. PRESTEMON, S.

Contribution ID: 5 Type: **not specified** 

### INFN Salerno test facility

Monday, 24 April 2023 12:10 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

Primary author: Dr D'AGOSTINO, Domenico

Presenter: Dr D'AGOSTINO, Domenico

Contribution ID: 6 Type: not specified

### **BNL** test facility

Monday, 24 April 2023 13:50 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Prof. PIYUSH, J.

Contribution ID: 7 Type: **not specified** 

### **CEA** test facility

Monday, 24 April 2023 14:30 (50 minutes)

40 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Prof. N. COMMAUX / P. DE ANTONI

Contribution ID: 8 Type: not specified

### **CERN test facility SM18**

Monday, 24 April 2023 15:20 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

Presenter: WILLERING, Gerard (CERN)

Contribution ID: 9 Type: not specified

### **CERN test facility HL-LHC IT STRING**

Monday, 24 April 2023 16:30 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Ms BAJKO, M.

Contribution ID: 10 Type: not specified

### **FNAL** test facility

Monday, 24 April 2023 17:10 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Prof. BALDINI, M.

Contribution ID: 11 Type: not specified

### FREIA test facility

Monday, 24 April 2023 17:50 (40 minutes)

30 min. + 10 min.

**Presenter:** BAGNI, Tommaso (Uppsala University)

Contribution ID: 12 Type: not specified

### **GSI** test facility at GSI

Tuesday, 25 April 2023 08:30 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Dr SZWANGRUBER, A.

Contribution ID: 13 Type: not specified

### **GSI Test facilityy at CERN**

Tuesday, 25 April 2023 09:10 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Dr CHIUCHIOLO, A.

KEK test facility

Contribution ID: 14 Type: not specified

### **KEK** test facility

Tuesday, 25 April 2023 09:50 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Dr SUZUKI, K.

Contribution ID: 15 Type: not specified

### LASA test facility

Tuesday, 25 April 2023 10:30 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** STATERA, Marco (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare)

Contribution ID: 16 Type: not specified

### **EPFL** test facility at PSI

Tuesday, 25 April 2023 11:40 (30 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

Presenter: Dr BAJAS, Hugo (EPFL)

Contribution ID: 17 Type: not specified

# Test stand for superconducting magnets cooled with cryocoolers and development of cryogenic pulsating heat pipes at PSI

Tuesday, 25 April 2023 12:10 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

Presenters: DUDA, Michal (PSI); Dr ZOLLER, C.

Contribution ID: 18 Type: not specified

### Status of the EDIPO2 test facility

Tuesday, 25 April 2023 14:00 (30 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Dr SARASOLA, X.

Contribution ID: 19 Type: not specified

### Challenges of test infrastructures for fusion in the US

Tuesday, 25 April 2023 14:30 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

Presenter: VELEV, Gueorgui (Fermilab)

He avalability

Contribution ID: 20 Type: not specified

### He avalability

Tuesday, 25 April 2023 15:10 (40 minutes)

30 min. + 10 min. discussion

**Presenter:** Dr FERRAND, Frederic

Contribution ID: 21 Type: not specified

## ROUND TABLE discussions: what infrastructures do we need to development for the future programs?

Tuesday, 25 April 2023 16:20 (1h 40m)

Contribution ID: 22 Type: not specified

# US Magnet Development Program needs in instrumentation and diagnostics

Wednesday, 26 April 2023 09:15 (25 minutes)

**Presenter:** Dr PRESTEMON, Soren (LBNL)

Type: not specified

Mechanical diagnostics for transients, precursors (acoustic emission, accelerometers, strain sensor, fiber optics (I)

Type: not specified

Mechanical diagnostics for transients, precursors (acoustic emission, accelerometers, strain sensor, fiber optics (II)

Type: not specified

Mechanical diagnostics for transients, precursors (acoustic emission, accelerometers, strain sensor, fiber optics (III)

Type: not specified

# Innovative electronics, data acquisition solutions, advanced diagnostics

Contribution ID: 27 Type: not specified

# Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic, RF, etc.)

Type: not specified

# Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic, RF)

Contribution ID: 29 Type: not specified

Magnetic measurement methods (harmonic field probes, quench antennas, other magnetic sensors)

Contribution ID: 30 Type: not specified

### bus departure to Salerno, University Campus

Contribution ID: 31 Type: not specified

### **Registration for IDSM**

Wednesday, 26 April 2023 08:50 (10 minutes)

Contribution ID: 32 Type: not specified

# Instrumentation and diagnostics for Test Facility Dipole at Fermilab

Wednesday, 26 April 2023 09:40 (25 minutes)

**Presenter:** Dr VELEV, George (FNAL)

Contribution ID: 33 Type: not specified

### Visit to THOR facility

buffet lunch

Contribution ID: 34 Type: not specified

### buffet lunch

Contribution ID: 35 Type: not specified

# CERN needs on magnetic measurement instrumentation

Wednesday, 26 April 2023 10:05 (25 minutes)

**Presenter:** RUSSENSCHUCK, Stephan (CERN)

Contribution ID: 36 Type: not specified

#### talk 04

**Presenter:** Dr HARTWIG, Zach (CSF/MIT)

Contribution ID: 37 Type: not specified

#### CERN needs for instrumentation and diagnostics

Wednesday, 26 April 2023 11:00 (25 minutes)

**Presenter:** WILLERING, Gerard (CERN)

Contribution ID: 38 Type: not specified

#### Electric aircraft diagnostics needs

Wednesday, 26 April 2023 11:25 (25 minutes)

**Presenters:** Dr FALLOUH, Christian (Airbus); FALLOUH, Christian (Airbus upnext)

Contribution ID: 39 Type: not specified

#### Round table discussion

Wednesday, 26 April 2023 11:50 (40 minutes)

Round table discussion: Prestemon, Minervini, Siemko, Russenschuck, Amm

Presenter: Prestemon, Siemko, Russenschuck, Velev, Marchevsky, Stoynev

Contribution ID: 40 Type: not specified

# Analysis of mechanical transients and energy release in CCT magnets

**Presenter:** Dr MARCHEVSKY, Maxim (LBNL)

Session Classification: Mechanical diagnostics for transients and precursors

Contribution ID: 41

Type: not specified

# Development and advancement in vibration measurements using acoustics

Contribution ID: 42 Type: not specified

# Development and advancement in vibration measurements using acoustics

Thursday, 27 April 2023 09:00 (20 minutes)

Presenter: DALY, Michael (Paul Scherrer Institute)

Session Classification: Mechanical diagnostics for transients and precursors

Contribution ID: 43 Type: not specified

### Analysis of mechanical transients and energy release in CCT magnets

Thursday, 27 April 2023 09:20 (20 minutes)

**Presenter:** MARCHEVSKY, Maxim (LBNL)

Session Classification: Mechanical diagnostics for transients and precursors

Contribution ID: 44 Type: **not specified** 

### Fast strain measurements in superconducting magnets

Thursday, 27 April 2023 09:40 (20 minutes)

Presenter: Dr GUINCHARD, Michael (CERN)

Session Classification: Mechanical diagnostics for transients and precursors

Contribution ID: 45 Type: not specified

### Discussion on mechanical diagnostics for transients and precursors

Thursday, 27 April 2023 10:00 (30 minutes)

Session Classification: Mechanical diagnostics for transients and precursors

Contribution ID: 46 Type: not specified

# Advanced diagnostics on precursors and motion using voltage signals and quench antenna

Thursday, 27 April 2023 11:10 (20 minutes)

**Presenter:** WILLERING, Gerard (CERN)

Session Classification: Novel diagnostic techniques and data analysis

Contribution ID: 47 Type: **not specified** 

### Digital transformation / Digital twin in mechanical measurements applied to superconducting magnets

Thursday, 27 April 2023 10:50 (20 minutes)

Presenter: Dr DE FRUTOS, Oscar Sacristan (CERN)

Session Classification: Novel diagnostic techniques and data analysis

Contribution ID: 48 Type: not specified

#### Advanced diagnostics for conductor damage

Thursday, 27 April 2023 11:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr KEIJZER, Ruben (CERN)

Session Classification: Novel diagnostic techniques and data analysis

Contribution ID: 49 Type: not specified

# Discussion on novel diagnostic techniques and data analysis

Session Classification: Novel diagnostic techniques and data analysis

Contribution ID: 50 Type: not specified

#### FBG mesh for distributed strain sensing

Thursday, 27 April 2023 14:30 (20 minutes)

**Presenter:** KRAVE, Steven (APS-TD)

Session Classification: Fiberoptic diagnostics for strain and quench

Contribution ID: 51 Type: not specified

#### Fiber optic sensing for strain and temperature

Thursday, 27 April 2023 14:10 (20 minutes)

**Presenter:** Dr BALDINI, Maria (FNAL)

Session Classification: Fiberoptic diagnostics for strain and quench

Contribution ID: 52 Type: not specified

### Fiber-optic quench detection for CORC® cables and magnets

**Presenter:** Dr LUO, Linquin (LBNL)

Session Classification: Fiberoptic diagnostics for strain and quench

Contribution ID: 53 Type: not specified

#### FBG quench detection sensors

Thursday, 27 April 2023 14:50 (20 minutes)

**Presenter:** Dr HANEEF, Shahna (Robinson R.I.)

Session Classification: Fiberoptic diagnostics for strain and quench

Contribution ID: 54 Type: not specified

#### Discussion on fiberoptic techniques

Thursday, 27 April 2023 15:10 (30 minutes)

Session Classification: Fiberoptic diagnostics for strain and quench

Contribution ID: 55 Type: not specified

# Methods and instrumentation for insulation defects measurements and electrical issues with superconducting magnets and circuits.

Thursday, 27 April 2023 16:10 (20 minutes)

Presenter: BEDNAREK, Mateusz (CERN)

Session Classification: Innovative electronics and devices, electrical diagnostics

Contribution ID: 56 Type: not specified

# Classifying the electromagnetic behavior of a series of superconducting magnets

Thursday, 27 April 2023 16:30 (20 minutes)

Presenter: RAVAIOLI, Emmanuele (CERN)

Session Classification: Innovative electronics and devices, electrical diagnostics

Contribution ID: 57 Type: not specified

#### Advances in cryo-electronics

Thursday, 27 April 2023 16:50 (20 minutes)

**Presenter:** TURQUETI, Marcos De Azambuja (Lawrence Berkeley National Laboratory)

Session Classification: Innovative electronics and devices, electrical diagnostics

Contribution ID: 58 Type: not specified

### Discussion on innovative electronics and devices, electrical diagnostics

Thursday, 27 April 2023 17:10 (30 minutes)

Session Classification: Innovative electronics and devices, electrical diagnostics

Contribution ID: 59 Type: not specified

#### Closing remarks /summary

Friday, 28 April 2023 13:00 (20 minutes)

**Presenter:** GERARD WILLERING / MAXIM MARCHEVSKY

Session Classification: Magnetic measurement methods

Contribution ID: 60 Type: not specified

#### Quench antenna development at CERN

Friday, 28 April 2023 11:50 (20 minutes)

Presenter: Dr FISCARELLI, Lucio (CERN)

**Session Classification:** Magnetic measurement methods

Contribution ID: 61 Type: not specified

# Quench antennas and non-rotating probe development

Friday, 28 April 2023 12:10 (20 minutes)

**Presenter:** Dr DIMARCO, Joe (FNAL)

Session Classification: Magnetic measurement methods

Contribution ID: 62 Type: not specified

#### Discussion on magnetic measurement methods

Friday, 28 April 2023 12:30 (30 minutes)

**Session Classification:** Magnetic measurement methods

Contribution ID: 63 Type: not specified

# Quench conditioning device. Vibrational quench conditioning

Friday, 28 April 2023 08:30 (20 minutes)

**Presenter:** Dr STOYNEV, Stoyan (FNAL)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 64 Type: not specified

#### Wire-based and thermocouple-based QD

Friday, 28 April 2023 08:50 (20 minutes)

Presenter: BYKOVSKIY, Nikolay (EPFL Swiss Plasma Center)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 65 Type: not specified

### Ultrasonic and RF quench diagnostics + Active current control

Friday, 28 April 2023 09:10 (30 minutes)

Presenter: MARCHEVSKY, Maxim (LBNL)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 66 Type: not specified

#### Hall-probe-based QD and QC for CORC

Friday, 28 April 2023 11:00 (20 minutes)

**Presenter:** Dr TEYBER, Reed (LBNL)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 67 Type: not specified

#### MEMS microphones for QD in fusion cables

Friday, 28 April 2023 10:00 (20 minutes)

**Presenter:** Dr MOORE, Peter (Tufts University)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 68 Type: not specified

# Impregnation damage and quench monitoring using time-domain reflectometry

Friday, 28 April 2023 10:40 (20 minutes)

**Presenter:** Dr SEOK LEE, Geon (LBNL)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 69 Type: not specified

#### Electric aircraft diagnostics needs

**Presenter:** Dr FALLOUH, Christian (Airbus)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

talk03

Contribution ID: **70** Type: **not specified** 

#### talk03

**Session Classification:** Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic, RF, etc.).

Contribution ID: 71 Type: not specified

### Discussion on novel quench detection and localization methods

Friday, 28 April 2023 11:20 (30 minutes)

**Session Classification:** Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic, RF, etc.).

Contribution ID: 72 Type: not specified

#### **Welcome from Department of Physics**

**Presenter:** Prof. DE PASQUALE, Salvatore

Session Classification: Visit of THOR facility @ Fisciano University Campus

Contribution ID: 73 Type: not specified

### Welcome and survey of Applied Superconductivity activities (past and future)

Wednesday, 26 April 2023 14:30 (30 minutes)

**Presenter:** GAMBARDELLA, Umberto (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare)

Session Classification: Visit to THOR test facility

Contribution ID: 74 Type: **not specified** 

#### new projects in the applied superconductivity

**Presenter:** Dr TBD, TBD

**Session Classification:** Visit to THOR test facility

Contribution ID: 75 Type: not specified

#### Visit to the THOR site

Wednesday, 26 April 2023 15:00 (1h 30m)

Presenter: STAFF

**Session Classification:** Visit to THOR test facility

Contribution ID: 77 Type: **not specified** 

### An advanced instrumentation lab for superconducting cables and magnets

Thursday, 27 April 2023 11:50 (20 minutes)

Presenter: ESPOSITO, Antonio

Session Classification: Novel diagnostic techniques and data analysis

Contribution ID: 78 Type: not specified

# Research on no-insulation high-temperature superconductor magnet for quench simulation, imitation, protection, and detection

Friday, 28 April 2023 09:40 (20 minutes)

**Presenter:** Dr BANG, Jeseok (NHMFL)

Session Classification: Novel quench detection and localization methods (optical, ultrasonic,

RF, etc.).

Contribution ID: 79 Type: not specified

#### IDSM' 02 Welcome

Wednesday, 26 April 2023 09:00 (15 minutes)

Presenters: MARCHEVSKY, Maxim (LBNL); WILLERING, Gerard (CERN)