SoUP 2022

Europe/Rome
"E. Fermi" conference room (LNGS)

"E. Fermi" conference room

LNGS

Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
Description



SoUP 2022 is an advanced school for PhD students, post-docs and young researchers willing to gain deeper knowledge in topics related to underground physics.
The school is open to everybody in the world  working on underground physics.

The school includes lectures and hands-on sessions on:
✔ Physics 
✔ Detectors
✔ Instrumentation technologies

A poster session is also foreseen.

Presentation files will be posted everyday. Videos of lectures will be available on
SoUP Youtube Channel.

 
 
    • 9:30 AM 11:15 AM
      Dark Matter phenomenology 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Nicolao Fornengo (University of Torino & INFN Torino)
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 11:45 AM 1:30 PM
      Neutrino phenomenology 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Francesco Vissani (INFN - LNGS)
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 3:00 PM 4:45 PM
      Noble Liquid Detectors 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Laura Baudis (University of Zurich)
    • 4:45 PM 5:15 PM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 5:15 PM 7:00 PM
      Liquid Scintillators and Water Cherenkov Detectors 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Gioacchino Ranucci (INFN Milano)
    • 9:30 AM 11:15 AM
      Dark Matter phenomenology 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Nicolao Fornengo (University of Torino & INFN Torino)
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 11:45 AM 1:30 PM
      Neutrino phenomenology 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Francesco Vissani (INFN - LNGS)
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 3:00 PM 4:45 PM
      Statistics 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Hagar Landsman (Weizmann Institute of Science)
    • 4:45 PM 5:15 PM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 5:15 PM 7:00 PM
      Hands-on session on statistics 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Pietro Di Gangi (University of Bologna & INFN Bologna)

      Get the code here: 
      https://github.com/pietrodigangi/SoUP2021-InferenceExercise

      Run the notebook here:
      https://colab.research.google.com/?utm_source=scs-index

      Get help (also on coding) here:
      https://cern.zoom.us/j/66272594898?pwd=OS90QjRmY0J4RER2RnJ5SGROaGVrdz09
      (thanks to Pietro di Gangi and Andrea Mancuso)

      Video of the lectures on YouTube:
      https://www.youtube.com/channel/UCszw9bFirKgQnaQvJZeNDhQ

       

       

       

       

    • 9:30 AM 11:15 AM
      Noble Liquid Detectors 1h 45m Main auditorium (GSSI)

      Main auditorium

      GSSI

      Speaker: Laura Baudis (University of Zurich)
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m Main auditorium (GSSI)

      Main auditorium

      GSSI

    • 11:45 AM 1:30 PM
      Solid State Detectors (Scintillating Crystals) 1h 45m Main auditorium (GSSI)

      Main auditorium

      GSSI

      Speaker: Riccardo Cerulli (INFN Roma Tor Vergata)
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 3:00 PM 4:45 PM
      Cryogenics 1h 45m Main auditorium (GSSI)

      Main auditorium

      GSSI

      Speaker: Alfredo Davide Ferella (University of L'Aquila & INFN)
    • 4:45 PM 5:15 PM
      Coffee break 30m Main auditorium (GSSI)

      Main auditorium

      GSSI

    • 5:15 PM 7:00 PM
      Poster session 1h 45m Main auditorium (GSSI)

      Main auditorium

      GSSI

      Vote your 3 best posters here, poll open until Thu 23, full day:
      https://forms.gle/5bgDYBDYvtp4n3Jm9

    • 9:30 AM 11:15 AM
      Liquid Scintillators and Water Cherenkov Detectors 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Gioacchino Ranucci (INFN Milano)
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 11:45 AM 1:30 PM
      Solid State Detectors (Bolometers) 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Paolo Gorla (INFN - LNGS)
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 3:00 PM 4:45 PM
      Statistics 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Hagar Landsman (Weizmann Institute of Sceince)
    • 4:45 PM 5:15 PM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 5:15 PM 7:00 PM
      Hands-on session on statistics 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Pietro Di Gangi (University of Bologna & INFN Bologna)

      Get the code here: 
      https://github.com/pietrodigangi/SoUP2021-InferenceExercise

      Run the notebook here:
      https://colab.research.google.com/?utm_source=scs-index

      Zoom Help
      https://cern.zoom.us/j/68140014113?pwd=ZEQvRFNrdFpxaXpBbklweVVPK2o3QT09

       

       

       

       

    • 8:00 PM 11:00 PM
      Social dinner 3h
    • 9:30 AM 11:15 AM
      Material screening 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speakers: Lorenzo Pagnanini (GSSI) , Stefano Nisi (INFN - LNGS)
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
    • 11:45 AM 1:30 PM
      New Photodetectors 1h 45m "E. Fermi" conference room

      "E. Fermi" conference room

      LNGS

      Via G. Acitelli, 22 67100 L'Aquila ITALY
      Speaker: Ettore Segreto (University of Campinas)
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Visit to underground laboratory 1h 30m

      2:15 PM - buses leaving from LNGS (ouside area)
      2:30 PM - arriving at underground laboratory
      4:00 PM - end of visit
      4:15 PM - back to LNGS (outside area), then the buses will leave for L'Aquila
      4:45 PM - Amiternum bus station
      (starting from 4:50 PM the bus will drive to affiliated hotels in L'Aquila, for students staying one more night)