Quantum 2021 Summer School on Quantum Optical Technologies in Apulia

Europe/Rome
Palazzo Beltrani, Trani (Italy)

Palazzo Beltrani, Trani (Italy)

Via Giovanni Beltrani 51, 76125 Trani BT (Italy)
Milena D'Angelo (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare)
Description

The School is organised by the Università degli Studi di Bari Aldo Moro, with the support of Regione Puglia, and is organised in continuity with the Quantum Workshops held every two years in Turin.

The School is oriented to PhD students, master students and young researchers, and aims to provide a privileged vision of quantum optical technologies, from quantum imaging and metrology to quantum communication, computing, and simulation, with both a theoretical and an experimental perspective.

The School is dedicated to prof. Franco Selleri, who has started the research on the foundations of quantum mechanics in the Physics Department of Bari.

 

Locandina (PDF)

Milena D'Angelo and Francesco Pepe
    • 08:10 08:30
      Welcome address 20m
    • 08:30 10:30
      Sources: entangled photons versus chaotic light, single photons 2h
      Speaker: Maria Chekhova
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 13:00
      Single-photon detectors 2h
      Speaker: Edoardo Charbon
    • 13:00 14:30
      Lunch break 1h 30m
    • 14:30 16:30
      Measurement techniques in quantum optics 2h
      Speaker: Maria Chekhova
    • 16:30 17:00
      Coffee break 30m
    • 17:00 19:00
      Group work 2h

      Tutor: F. Pepe

    • 19:30 20:30
      Science tapas: pitch & posters by participants (with drinks and appertizer) 1h
    • 20:30 21:30
      Dinner and... 1h
    • 21:30 22:30
      …Sweet debates: brainstorming during dessert 1h
    • 08:30 10:30
      Coherence and interference 2h
      Speaker: Gunnar Bjork
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 13:00
      Quantum Imaging 1: Ultra-fast quantum imaging 2h
      Speaker: Daniele Faccio
    • 13:00 14:30
      Lunch break 1h 30m
    • 14:30 16:30
      Quantum metrology 2h
      Speaker: Ivo Pietro Degiovanni
    • 16:30 17:00
      Coffee break 30m
    • 17:00 19:00
      Group work 2h

      Tutor: F. Pepe

    • 20:00 22:30
      Drink & think 2h 30m

      Dinner in a pub, with talk on Quantum technologies by Gunnar Bjork

    • 08:30 10:30
      Quantum Imaging 2: Quantum imaging via compressive sensing 2h
      Speaker: John Howell
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:00
      Super-resolution by Fisher information - theory 1h
      Speaker: Zdenek Hradil
    • 12:00 13:00
      Super-resolution by Fisher information - experiment 1h
      Speaker: Bohumil Stoklasa
    • 13:00 16:30
      Guided tour 3h 30m
    • 17:00 19:00
      Quantum information 2h
      Speaker: Fabio Sciarrino
    • 19:30 20:30
      Science tapas: pitch & posters by participants (with drinks and appertizer) 1h
    • 20:30 21:30
      Dinner and... 1h
    • 21:30 22:30
      …Sweet debates: brainstorming during dessert 1h
    • 08:30 10:30
      Quantum Imaging 3: Sub-shot-noise imaging 2h
      Speaker: Ivano Ruo-Berchera
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 13:00
      Quantum Cryptography 2h
      Speaker: Hugo Zbinden
    • 13:00 14:30
      Lunch break 1h 30m
    • 14:30 16:30
      Quantum simulation 2h
      Speaker: Paolo Facchi
    • 16:30 17:00
      Coffee break 30m
    • 17:00 19:00
      Group work 2h

      Tutor: F. Pepe

    • 19:00 20:00
      Open lecture (in Italian): "La rivoluzione quantistica" 1h
    • 20:00 22:30
      Social dinner 2h 30m
    • 08:30 10:30
      Quantum Imaging 4: Correlation plenoptic imaging 2h
      Speaker: Milena D'Angelo
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 13:00
      Quantum Communications in Space 2h
      Speaker: Paolo Villoresi
    • 13:00 14:30
      Lunch break 1h 30m
    • 14:30 16:30
      Quantum simulation (TBC) 2h
      Speaker: Simone Montangero
    • 16:30 17:00
      Coffee break 30m
    • 17:00 19:00
      Group work 2h

      Tutor: F. Pepe

    • 19:30 20:30
      Science tapas: pitch & posters by participants (with drinks and appertizer) 1h
    • 20:30 21:30
      Dinner and... 1h
    • 21:30 22:30
      …Sweet debates: brainstorming during dessert 1h