A BAM in the Darkness - How to search for the darkest structures in the cosmo

Europe/Rome
Barolo

Barolo

Hotel Barolo, Via Lomondo 2, 12060 Barolo CN http://www.hotelbarolo.it/
Description

The Barolo Astroparticle Meeting is a workshop aiming at discussing topical open issues in Astroparticle Physics.
The 2021 edition "A BAM in the Darkness" is the third edition of the meeting and devoted to the search for the darkest structures in the cosmo. 
The informal structure of the workshop has the goal to stimulate brainstorming discussions and to allow participants to put forward the scientific questions they consider most intriguing. The program includes a number of review talks, two plenary discussions and a debate.
Organizing Committee: F. Donato (University of Torino and INFN), N. Fornengo (University of Torino and INFN), M. Regis (University of Torino and INFN), and M. Taoso (INFN).
Links to previous editions: BAM2017 and BAM2018


Credit: Roberto Faccenda (source flickr)

    • 15:00 20:00
      Arrival
    • 20:00 22:00
      Dinner 2h
    • 10:00 10:10
      Greetings and Opening 10m
    • 10:10 10:45
      Dark subhalos in CDM 35m
      Speaker: Piero Madau
    • 10:45 11:20
      Dark substructures in self-interacting dark matter 35m
      Speaker: Felix Kahlhoefer
    • 11:20 11:30
      Quick break 10m
    • 11:30 12:05
      Small dark matter halos and subhalos 35m
      Speaker: Tomoaki Ishiyama
    • 12:05 12:40
      Small-scale structure of fuzzy and axion-like dark matter 35m
      Speaker: Jens Niemeyer
    • 12:40 14:30
      Lunch 1h 50m
    • 14:30 15:05
      Dark substructures in warm dark matter and Lyman-alpha constraints 35m
      Speaker: Matteo Viel
    • 15:05 15:40
      Compact axion substructures 35m
      Speaker: Ken Van Tilburg (TBC)
    • 15:40 16:10
      Coffee break 30m
    • 16:10 16:45
      Non-gravitational searches of particle dark matter in subhalos 35m
      Speaker: Piero Ullio
    • 16:45 18:30
      Free time 1h 45m
    • 18:30 20:00
      Brainstorming/Wine discussion
    • 10:00 10:35
      Dark subhalos and stellar streams 35m
      Speaker: Denis Erkal
    • 10:35 11:10
      Dark subhalos and astrometric lensing 35m
      Speaker: Cristina Mondino
    • 11:10 11:20
      Quick break 10m
    • 11:20 11:55
      Searching for dark subhalos with strong gravitational lensing 35m
      Speaker: Simona Vegetti
    • 11:55 12:30
      The power spectrum of dark matter subhalos from strong gravitational lensing 35m
      Speaker: Ana Diaz Rivero
    • 12:30 14:30
      Lunch 2h
    • 14:30 16:30
      Discussion
    • 16:30 17:00
      Coffee 30m
    • 17:00 19:00
      Free time 2h
    • 19:00 22:00
      Social event + dinner
    • 10:00 10:30
      Observational prospects from Milky-Way surveys 30m
      Speaker: Anthony Brown
    • 10:30 11:00
      Observational prospects from cosmological surveys 30m
      Speaker: Massimo Meneghetti
    • 11:00 12:15
      Panel discussion / debate 1h 15m
      Speaker: Bechtol / Yu / Penarrubia (TBC)
    • 12:15 13:30
      Lunch and departure 1h 15m