Tenth INFN International School on: "Architectures, tools and methodologies for developing efficient large scale scientific computing applications" ESC18 -Bertinoro (Forlì-Cesena) Italy 21-27 October 2018

Report of Contributions

Efficient Memory Management

Contribution ID: 0

Type: not specified

Efficient Memory Management

Tuesday, 23 October 2018 08:30 (45 minutes)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN) **Session Classification:** Session 2

Efficient Memory Management

Contribution ID: 1

Type: not specified

Efficient Memory Management

Tuesday, 23 October 2018 09:15 (45 minutes)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN) **Session Classification:** Session 2

Efficient C++ programming

Contribution ID: 2

Type: not specified

Efficient C++ programming

Tuesday, 23 October 2018 10:30 (45 minutes)

Presenter: GIACOMINI, Francesco (CNAF)

Efficient C++ programming

Contribution ID: 3

Type: not specified

Efficient C++ programming

Tuesday, 23 October 2018 11:15 (45 minutes)

Presenter: GIACOMINI, Francesco (CNAF)

Tenth INFN Inter $\dots \ /$ Report of Contributions

Consolidation

Contribution ID: 4

Type: not specified

Consolidation

Tuesday, 23 October 2018 12:00 (1 hour)

Introduction to parallel computing

Contribution ID: 5

Type: not specified

Introduction to parallel computing

Tuesday, 23 October 2018 15:00 (45 minutes)

Parallel Programming in C++

Contribution ID: 6

Type: not specified

Parallel Programming in C++

Tuesday, 23 October 2018 15:45 (45 minutes)

Parallel Programming with C++

Contribution ID: 7

Type: not specified

Parallel Programming with C++

Tuesday, 23 October 2018 17:00 (45 minutes)

Students lightning presentations

Contribution ID: 8

Type: not specified

Students lightning presentations

Tuesday, 23 October 2018 17:45 (45 minutes)

Students feedback

Contribution ID: 9

Type: not specified

Students feedback

Saturday, 27 October 2018 08:30 (30 minutes)

Final examination

Contribution ID: 10

Type: not specified

Final examination

Saturday, 27 October 2018 09:00 (2 hours)

Delivery of certificates of attendance

Contribution ID: 11

Type: not specified

Delivery of certificates of attendance

Saturday, 27 October 2018 11:30 (30 minutes)

Shuttle departure (to Forli' railway ...

Contribution ID: 12

Type: not specified

Shuttle departure (to Forli' railway station)

Saturday, 27 October 2018 13:30 (20 minutes)

Welcome and introduction

Contribution ID: 13

Type: not specified

Welcome and introduction

Monday, 22 October 2018 09:00 (30 minutes)

Presenter: MORANDIN, Mauro (INFN - Padova) **Session Classification:** Session 1

Computer Architecture evolution ...

Contribution ID: 14

Type: not specified

Computer Architecture evolution and the performance challenge

Monday, 22 October 2018 09:30 (1 hour)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN) **Session Classification:** Session 1

Computer Architecture evolution ...

Contribution ID: 15

Type: not specified

Computer Architecture evolution and the performance challenge

Monday, 22 October 2018 11:00 (45 minutes)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN) **Session Classification:** Session 1

Hands-on environment checkout

Contribution ID: 16

Type: not specified

Hands-on environment checkout

Monday, 22 October 2018 11:45 (45 minutes)

Presenter: Dr GIACOMINI, Francesco (CNAF)

Efficient C++ programming

Contribution ID: 17

Type: not specified

Efficient C++ programming

Monday, 22 October 2018 14:00 (45 minutes)

Presenter: Dr GIACOMINI, Francesco (CNAF)

Efficient C++ programming

Contribution ID: 18

Type: not specified

Efficient C++ programming

Monday, 22 October 2018 14:45 (45 minutes)

Presenter: Dr GIACOMINI, Francesco (CNAF)

Efficient C++ programming

Contribution ID: 19

Type: not specified

Efficient C++ programming

Monday, 22 October 2018 16:00 (45 minutes)

Presenter: Dr GIACOMINI, Francesco (CNAF)

Consolidation

Contribution ID: 20

Type: not specified

Consolidation

Monday, 22 October 2018 16:45 (30 minutes)

Students lightning presentations

Contribution ID: 21

Type: not specified

Students lightning presentations

Monday, 22 October 2018 17:15 (45 minutes)

Efficient floating-point computatio ...

Contribution ID: 22

Type: not specified

Efficient floating-point computation and vectorization

Thursday, 25 October 2018 08:30 (45 minutes)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN)

Efficient floating-point computatio ...

Contribution ID: 23

Type: not specified

Efficient floating-point computation and vectorization

Thursday, 25 October 2018 09:15 (45 minutes)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN)

Efficient floating-point computatio ...

Contribution ID: 24

Type: not specified

Efficient floating-point computation and vectorization

Thursday, 25 October 2018 10:30 (45 minutes)

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN)

Consolidation

Contribution ID: 25

Type: not specified

Consolidation

Thursday, 25 October 2018 11:15 (1 hour)

Cooperating GPU threads: Shared ...

Contribution ID: 26

Type: not specified

Cooperating GPU threads: Shared memory and Synchronization

Thursday, 25 October 2018 13:45 (45 minutes)

Cooperating GPU threads: Shared ...

Contribution ID: 27

Type: not specified

Cooperating GPU threads: Shared memory and Synchronization

Thursday, 25 October 2018 14:30 (45 minutes)

Consolidation

Contribution ID: 28

Type: not specified

Consolidation

Thursday, 25 October 2018 15:15 (1 hour)

Consolidation

Contribution ID: 29

Type: not specified

Consolidation

Thursday, 25 October 2018 16:45 (1h 15m)

Contribution ID: 30

Type: not specified

Evening lecture - Quantum computers and quantum computing: a breakthrough in information processing and in machines programming

Thursday, 25 October 2018 18:00 (1 hour)

We are at a turning point in quantum computing. The disciplines of quantum mechanics and information science have reached a level of maturity that allows us to build the first quantum computers and calculate some algorithms. This radically new kind of computing holds open the possibility of solving some problems that are now and perhaps always will be intractable for "classical" computers.

In this talk we'll describe the basics of the technology from industrial point of view and show where we are in the timeline toward reaching quantum advantage: the point where quantum computing shows demonstrable and significant advantage over classical computers and algorithms.

Presenter: GROSSI, Michele (IBM)

Efficient C++ programming

Contribution ID: 31

Type: not specified

Efficient C++ programming

Wednesday, 24 October 2018 08:30 (45 minutes)

Presenter: GIACOMINI, Francesco (CNAF) **Session Classification:** Session 3

Efficient C++ programming

Contribution ID: 32

Type: not specified

Efficient C++ programming

Wednesday, 24 October 2018 09:15 (45 minutes)

Presenter: GIACOMINI, Francesco (CNAF) **Session Classification:** Session 3

Introduction to Intel Threading Bu ...

Contribution ID: 33

Type: not specified

Introduction to Intel Threading Building Blocks

Wednesday, 24 October 2018 10:30 (1h 30m)

Consolidation

Contribution ID: 35

Type: not specified

Consolidation

Wednesday, 24 October 2018 12:00 (1 hour)

Introduction to GPU Programming ...

Contribution ID: 36

Type: not specified

Introduction to GPU Programming using CUDA

Wednesday, 24 October 2018 14:30 (1h 15m)

Presenter: Dr PANTALEO, Felice (CERN) **Session Classification:** Session 3

Introduction to GPU Programming ...

Contribution ID: 37

Type: not specified

Introduction to GPU Programming using CUDA

Wednesday, 24 October 2018 16:15 (45 minutes)

Presenter: Dr PANTALEO, Felice (CERN) **Session Classification:** Session 3

Consolidation

Contribution ID: 38

Type: not specified

Consolidation

Wednesday, 24 October 2018 17:00 (1h 30m)

Session Classification: Session 3

GPUs management and streams

Contribution ID: 39

Type: not specified

GPUs management and streams

Friday, 26 October 2018 09:00 (1 hour)

Presenter: Dr PANTALEO, Felice (CERN) **Session Classification:** Friday

Programming Clusters with MPI

Contribution ID: 41

Type: not specified

Programming Clusters with MPI

Friday, 26 October 2018 10:30 (45 minutes)

Presenter: Dr PANTALEO, Felice (CERN) **Session Classification:** Friday

Cluster Computing with MPI

Contribution ID: 42

Type: not specified

Cluster Computing with MPI

Friday, 26 October 2018 11:15 (45 minutes)

Tenth INFN Inter $\dots \ /$ Report of Contributions

Consolidation

Contribution ID: 43

Type: not specified

Consolidation

Friday, 26 October 2018 12:00 (1 hour)

Cluster Computing with MPI

Contribution ID: 44

Type: not specified

Cluster Computing with MPI

Friday, 26 October 2018 14:30 (1h 15m)

Consolidation

Contribution ID: 45

Type: not specified

Consolidation

Friday, 26 October 2018 15:45 (45 minutes)

Information

Contribution ID: 46

Type: not specified

Information

Presenter: MORANDIN, Mauro (PD)

Tenth INFN Inter $\dots \ /$ Report of Contributions

Consolidation

Contribution ID: 47

Type: not specified

Consolidation

Friday, 26 October 2018 17:00 (1 hour)

Contribution ID: 48

Type: not specified

Surviving the Red Queen's Race: A guide for the perplexed programmer

The Red Queen's race is an important hypothesis in evolutionary biology raised to explain the impact of competition on the rate of evolution. I submit that it is an excellent analogy for the hardware chaos we are now facing. The question is, what can programmers do to survive as the hardware literally changes underneath them? In this talk we will look at trends in hardware and explore some of the approaches being used by software developers to cope.

Presenter: Dr MATTSON, Tim (Intel)

Consolidation

Contribution ID: 49

Type: not specified

Consolidation

Tenth INFN Inter $\dots \ /$ Report of Contributions

Vectorization

Contribution ID: 50

Type: not specified

Vectorization

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN)

Consolidation

Contribution ID: 51

Type: not specified

Consolidation

GPUs and the Heterogeneous prog...

Contribution ID: 52

Type: not specified

GPUs and the Heterogeneous programming problem

Presenter: Dr MATTSON, Tim (Intel)

Consolidation

Contribution ID: 53

Type: not specified

Consolidation

Floating point computing efficiency

Contribution ID: 54

Type: not specified

Floating point computing efficiency

Presenter: INNOCENTE, Vincenzo (CERN)

GPU programming with OpenCL:...

Contribution ID: 55

Type: not specified

GPU programming with OpenCL: Core Ideas and the host program

Presenter: Dr MATTSON, Tim (Intel)