INFN School of Statistics 2019

Europe/Rome
Hotel Ariston, Paestum

Hotel Ariston, Paestum

Description

The INFN School Of Statistics intends to provide an overview of statistical methods and tools used in particle, astro-particle and nuclear physics.
This School is targeted towards physicists interested in data analysis ranging from PhD students to senior physicists willing to extend their knowledge and skills in the field of statistical methods. The School takes place in Paestum (Salerno, Italy) from 3rd to 7th of June 2019.
Lectures are subdivided into five sections: the first section will be an introduction to probability theory, including fundamental definitions of frequentist and Bayesian approaches to probability. The second section is devoted to statistical methods, including parameter estimates, maximum likelihood and chi-squared methods. The third section will provide an overview of statistical methods adopted to define confidence intervals and upper limits. The fourth section will cover multivariate techniques, including artificial neural networks and boosted decision trees. Finally, the fifth section will present the state-of-the-art software tools used for statistical evaluations with interactive exercises.

For further information, please contact infnstat2019@na.infn.it.

Previous editions:

 

University 'Federico II', NaplesINFN Sezione di NapoliThis school is co-funded by INFN, INFN - Sezione di Napoli, University "Federico II", Naples, and by the Department of Physics of University "Federico II", Naples.

 

This school is part of the training programme of the Insights Innovative Training Network, funded by the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme, call H2020-MSCA-ITN-2017, under Grant Agreement n. 765710.
Insights ITNEU
We thank the Archeological Park of Paestum for the support offered to this school.
 
 
 
 
 
 
 

Participants
  • Agostino De Iorio
  • Ahmed Foda
  • Alberto Bragagnolo
  • Alberto Orso Maria Iorio
  • Aldo Solari
  • Alessandra Cappati
  • Alexander Emerman
  • Alice Campani
  • Andrea Bellora
  • Andrea Beschi
  • Andrea Di Luca
  • Andrea Moretti
  • Angela Taliercio
  • Antonia Di Crescenzo
  • Antonio Condorelli
  • Antonio Giannini
  • Antonio Iuliano
  • Artem Golovatiuk
  • Berare Göktürk
  • Bianca Bottino
  • Binghuan Li
  • Blake Forland
  • Carmen Giugliano
  • Chiara Arcangeletti
  • Cristiano Sebastiani
  • Daria Morozova
  • Davide Lancierini
  • Davide Malito
  • Davide Pietro Mungo
  • Davide Valsecchi
  • Edoardo Franzoso
  • Edoardo Maria Farina
  • Eilam Gross
  • Elena Di Stefano
  • Eleonora Rossi
  • Enrico Catanzani
  • Evan Van de Wall
  • Flavia Cetorelli
  • Francesca Bisconti
  • Francesco Brizioli
  • Francesco Fenu
  • Francesco Giuseppe Gravili
  • Gabriel Emery
  • George Lovell
  • Giovanni Volta
  • Giulia Di Gregorio
  • Giulia Rovelli
  • Glen Cowan
  • Guglielmo Frattari
  • Harrison Prosper
  • Hesham El Faham
  • Hevjin Yarar
  • Iacopo Longarini
  • Ifan Williams
  • Jacopo Magro
  • Jian Tian
  • Liudmila Fesik
  • Luca Franco
  • Luca Guzzi
  • Luca Lista
  • Luca Martinelli
  • Luca Micheletti
  • Luigi Sabetta
  • Lukas Layer
  • Manuel Meucci
  • Marcello Campajola
  • Marco Lavorgna
  • Mariaelena D'Errico
  • Mario Pelliccioni
  • Matteo Borghesi
  • Matteo Presilla
  • Mattia Beretta
  • Melissa Quinnan
  • Michela Lai
  • Michela Rubino
  • Michele Doro
  • Michelle Lee Galloway
  • Milene Calvetti
  • Mohammed Faraj
  • Nathan Simpson
  • Navid Rad
  • Nicolò Valle
  • Panos Katsoulis
  • Paris Gianneios
  • Pavel Larionov
  • Piera Muzzetto
  • Pietro Fecchio
  • Pim Verschuuren
  • Rahul Balasubramanian
  • Reham Aly
  • Riccardo Salvatico
  • Roland Jansky
  • Sergei Gleyzer
  • Siew Yan Hoh
  • Silvia Delsanto
  • Simone Francescato
  • Simone Meloni
  • Sitong An
  • Stefano Calì
  • Tommaso Diotalevi
  • Valentina Mariani
  • Valerio D'Amico
  • Vasyl Hafych
  • Yanina Biondi
  • Zahra Ghorbani Moghaddam
    • 19:00 20:00
      Registration 1h Centro Congressi (Hotel Ariston)

      Centro Congressi

      Hotel Ariston

    • 20:00 21:30
      Dinner 1h 30m
    • 08:15 08:55
      Registration 40m Centro Congressi (Hotel Ariston)

      Centro Congressi

      Hotel Ariston

    • 08:55 09:00
      Welcome 5m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Prof. Luca Lista (Università degli Studi di Napoli Federico II)
    • 09:00 10:30
      Lecture 1.1: Probability theory 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Harrison Prosper (Florida State University, Tallahassee )
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Lecture 1.2: Probability theory 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Harrison Prosper (Florida State University, Tallahassee )
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Lecture 2.1: Parameter estimation 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Glen Cowan (Royal Holloway, University of London )
    • 15:30 16:00
      Coffe break 30m
    • 16:00 17:30
      Lecture 3.1: Hypothesis testing and interval estimation 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Eilam Gross (Weizmann Institute of Science )
    • 20:00 21:30
      Dinner 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Lecture 2.2: Parameter estimation 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Glen Cowan (Royal Holloway, University of London )
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Lecture 3.2: Hypothesis testing and interval estimation 1h 30m
      Speaker: Eilam Gross (Weizmann Institute of Science )
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Lecture 3.3: Hypothesis testing and interval estimation 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Eilam Gross (Weizmann Institute of Science )
    • 15:30 16:00
      Coffe break 30m
    • 16:00 17:30
      Lecture 4.1: Statistical software I - hands-on session 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Mario Pelliccioni (TO)
    • 20:00 21:30
      Dinner 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Lecture 4.2: Statistical software I - hands-on session 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Mario Pelliccioni (TO)
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Lecture 4.3: Statistical software I - hands-on session 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Mario Pelliccioni (TO)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 20:00
      Excursion 6h Archeoligical park and Museum of Paestum

      Archeoligical park and Museum of Paestum

    • 20:30 22:30
      Dinner 2h
    • 09:00 10:30
      Lecture 5.1: Multivariate analysis 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Aldo Solari (University of Milano-Bicocca)
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Lecture 5.2: Multivariate analysis 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Aldo Solari (University of Milano-Bicocca)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Lecture 6.1: Machine learning 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Sergei Gleyzer (University of Florida )
    • 15:30 16:00
      Coffe break 30m
    • 16:00 17:30
      Lecture 7.1: Machine learning hackathon 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Sergei Gleyzer (University of Florida )
    • 20:00 21:00
      Dinner 1h
    • 09:00 10:30
      Lecture 6.2: Machine learning 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Sergei Gleyzer (University of Florida )
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 12:30
      Lecture 7.2: Machine learning hackathon 1h 30m Sala Saturno (Hotel Ariston)

      Sala Saturno

      Hotel Ariston

      Speaker: Sergei Gleyzer (University of Florida )
    • 12:30 14:00
      Departure 1h 30m